Pohjoinen

Merenrantaa, muistomerkkejä ja liikunnallisia kohteita tarjoaa Kaskisten saaren pohjoinen kolkka ja sieltä sillan yli Närpiön puolelle vievä seututie 676. Voit aistia meren, tutustua monipuoliseen liikuntalajistoon ja tuntea paikallishistorian havinaa. Pyöräilijän tankkauspisteitä ja yösijoja löytyy myös, joten huoltopuolikin on kunnossa.

Etäisyys Alekserin vuokrauspisteeltä saaren pohjoispäähän on vajaa 1,5 kilometriä. Närpiön puolella sijaitseva kaukaisempi kohde – Bladhin hauta – ei sekään ole kovin pitkän ajomatkan päässä: suoraa huutoa mutta tasaisen rauhallisesti, jos sinne Alekserilta polkee, kuluu aikaa noin 20−25 minuuttia.

Myllykalliolla mylly, muistomerkki ja korkeat kalliot. Peikkolato avautuu ainoastaan perinteisten kalarantapäivien aikaan, jolloin peikkoa on jos jonkinlaista hyörimässä.

 

Närpiön Ylimarkusta 1954 siirretty tuulimylly on tuttu maamerkki Kaskisissa.

 

Kiipeilytaitoja ja riittävää varovaisuutta tarvitaan, kun kiivetään Kaskisten ehkä korkeimmalle kukkulalle maisemia ihailemaan.

 

Avara maailma aukenee kaikkiin suuntiin Myllykalliolla.

 

Kaskisten suurimman hukkumisonnettomuuden muistomerkki: vuonna 1854 hukkui hirmumyrskyssä 11 kalastajaa.

 

Käpyistä on maasto, sammaleisia kivet, havuja tulee eteen pyytämättä.

 

Myllyniemen kärjestä löytyy virkistävä nuotiopaikka, joka soveltuu pyöräilijän omatoimiseen tankkaukseen. Paista eväsmakkarat meren läheisyydestä nauttien. Pidäthän paikan siistinä, etkä tee tulta metsäpalovaroituksen aikaan.

 

Urheilukenttä on Myllykallion läheisyydessä. Siellä mahdollisuudet yleisurheiluun ja jalkapalloon täysimittaisella kentällä.

 

 

 

 

 

Marianrannan leirintäalueelta löytyy tämän alueen yösijat. Siellä on 11 mökkiä, 29 asuntovaunupaikkaa ja tilaa teltoille. Pyöräilijä voi tankata Campingin kahviossa. Lisätietoja heidän facebook-sivuiltaan taikka puh. 040 548 2898 Roger Roos.

 

Leppoisa Marianrannan leirintäalue on oiva taukopaikka, jossa pieni kahvio ja kioski.

 

Leirintäalueen näyttävät ja herkulliset kermakakut ovat vieneet jo monta kieltä mennessään.

 

Kun tenniksen hinku iskee, löytyy sillekin kenttä Marianrannan alueelta. Avaimen voi vuokrata leirintäalueelta.

 

Marianrannan uimarannalla pääset pulahtamaan mereen. Tässä kuvassa rauhaisa ranta ilta-auringossa. Päivällä siellä kyllä voi kylpeä auringossakin.

 

Rentun ruusut Suupohjan radan kupeessa antavat oman värinsä pyöräreissun maisemiin.

 

Sillan yli rohkenee kyllä jatkaa Närpiön puolelle, vaikka siellä tässä näyttääkin pimeeltä.

 

Heti sillan jälkeen vasemmalla on muistomerkki superkargööri Peter Johan Bladhille, joka aikanaan kehitti Kaskisten elinkeinoelämää.

 

Benvikin kartano oli aikoinaan Bladhin mallimaatila, jossa kehiteltiin uusia ideoita. Sodassa 1808 kartano kärsi tuhoista. Nykyisin Benvikin rakennukset ovat yksityisomistuksessa. Yksityistietä pitkin voi toki hienovaraisesti pyöräillä ohi niitä katsellen.

 

Bladhin hauta Benvikin perukoilla henkii historian havinaa. Lootasta löydät lisätietoa menneisyydestä ja vieraskirjan, johon voi raapustaa terveisesi. Toisessa lootassa on Kaskisten kaupungin kuntokampanjan vihko, ja sinnekin voi pyöräilijä merkitä liikuntasuorituksensa.

 

Benvikin puolella matkaa voi taittaa myös perinteisiä hiekkateitä pitkin.

© Oy Alekser Ab